Borusan EnBW Enerji Rüzgârev Yarışması Düzenledi̇

Eyl 2016

"30 Eylül 2016, İstanbul. Borusan EnBW Enerji rüzgâr enerji santrallerindeki kontrol binalarının tasarımı için mimari tasarım yarışması düzenledi. Yarışmada Hasan Burak Hamurişçi ve Gencay Derbentoğlu’nun hazırladıkları proje birinciliği kazandı. İlk üç dereceyi paylaşan projelerin yanı sıra 5 çalışma da Mansiyon ödülü kazandı.30 Eylül 2016, İstanbul. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine destek veren Borusan EnBW Enerji RüzgârEv Mimari Tasarım Yarışması düzenledi. Dereceye girenlerin ödülleri 29 Eylül Perşembe günü düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törene, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla ve Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Enis Amasyalı katıldı.

Tüm Borusan grup şirketlerinde sürekli iyileştirme metodolojisi olarak kullanılan Borusan EnBW Enerji Yatırımlar Bölümü tarafından yürütülen Yalın 6 Sigma projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışma, rüzgâr enerjisi santrallerindeki işletme binaları için çevreci ve modern mimari tasarım fikirlerinin işletme binalarının tasarımında kullanılmasını hedefledi. Yarışmada birincilik ödülünü Hasan Burak Hamurişçi ve Gencay Derbentoğlu’nun hazırladıkları proje kazandı. Tolga Özdemir ve Mustafa Gözen’in ortak projesi ikinci, Alperen Genç’in hazırladığı proje ise üçüncü oldu. Yarışmada 5 projeye de Mansiyon ödülü verildi. Yarışmada birinci seçilen proje 7.000 TL, İkinci 3.000 TL ve Üçüncü olan proje 1.000 TL para ödülü kazandı. Mansiyon sahiplerine ise 500’er TL ödül verildi.

Borusan EnBW Enerji, RES kontrol binaları tasarımında da sürdürülebilirliği hedefliyor!

Doğal ve sosyal çevreye uyum içinde operasyonların yürütülmesi misyonunu benimseyen Borusan EnBW Enerji, inşa etmekte olduğu rüzgâr enerjisi santrallerindeki kontrol binalarının tasarımını belirlemek için bu yarışmayı düzenledi.

Yarışma ile yenilikçi ve çevreci mimari teknik ve trendlerden yararlanılarak dünya standartlarında mimari çözümlerin hayata geçirilmesi hedeflendi. Projelerin karbon ayak izini azaltacak çözümler getirmesi, güneş enerjisinden ve gün ışığından azami ölçüde faydalanılması, su temini, gri su arıtımı ve katı atık geri dönüşümünde yenilikçi çözümler getirmesi istendi. Başarı kriterleri arasında ayrıca, ilk yatırım maliyetlerinin azaltılmasına yönelik malzeme ve yapım teknikleri kullanımı, inşaat yapım kolaylığı ve yapım süresinin kısaltılması, yeni inşaat yöntemlerinin kullanılması, Sağlık, Emniyet, Çevre (SEÇ) risklerinin azaltılması ve çalışanların memnuniyetinin artırılması da yer aldı.

Katılımın yüksek olduğu ve birbirinden yaratıcı projelerin değerlendirildiği yarışmanın jürisi ise enerji sektöründen ve mimarlık alanından uzman isimlerin katılımı ile oluşturuldu. Jüride Prof. Dr. Sinan Mert Şener (İTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı), Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay (İTÜ mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarisi Bölüm Başkanı), Y. Doç. Dr. M. Cem Altun (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Prof. Dr. Gül Koçlar Oral (İTÜ mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Alpin Yener (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Serhan Ceylan (Y.Mimar) ve Y. Doç. Dr. Fatih Yazıcıoğlu (İTÜ, Öğretim Görevlisi), Mehmet Acarla (Borusan EnBW Enerji Genel Müdür), Enis Amasyalı (Borusan EnBW Enerji Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı), Tuna Güven (Borusan EnBW Enerji Operasyon Direktörü), Mathias Seibitz (Borusan EnBW Enerji, İnşaat Ve Yer Mühendislik Müdürü) yer aldılar."