Borusan Enbw Enerji’den 135 MW’lık Rüzgâr Yatırımı

Ağu 2015

Rüzgâr enerjisinde Türkiye lideri olmayı hedefleyen Borusan EnBW Enerji, Koru RES ve Mut RES yatırımlarını devreye alırken Bandırma RES’in ise kapasite artışını tamamladı. Yeni tesislerin hizmete girmesi nedeni ile düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek ve bu alandaki portföyünü güçlendirmek vizyonu ile yola çıkan Borusan EnBW Enerji hedeflerine ulaşma yönünde önemli bir yatırım aşamasını daha tamamladı. Kurulumu tamamlanan iki önemli rüzgâr enerjisi santrali (RES) faaliyete geçerken, halen işletmede olan bir santralin kapasite artışı da tamamlandı.

Her biri 53 MW gücünde olan Koru RES (Çanakkale) ve Mut RES (Mersin/Karaman) ile faaliyetteki Bandırma RES’in 30 MW kapasite artışı hizmete girdi. Böylelikle Borusan EnBW Enerji’nin toplam rüzgâr enerjisi kurulu gücü 246 MW’a ulaşmış oldu. Tesisler toplam olarak yılda yaklaşık 660 GWh elektrik enerjisi üretecek.

Agah Uğur: “Misyonumuz yenilenebilir enerji santrallerinin ekonomimize kazandırılması”

2 yeni RES’in devreye alınması ve Bandırma RES kapasite artırımı nedeni ile Borusan Holding’in İstanbul Rumelihisarı’ndaki merkezi Perili Köşk’te düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, EnBW CTO’su Dr. Hans-Josef Zimmer ve Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla katıldı.

Törende bir konuşma yapan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur şunları söyledi:

”Borusan EnBW Enerji’nin ana misyonunu ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunacak yenilenebilir enerji santrallerinin ekonomimize kazandırılması olarak görüyoruz.

Enerji portföyümüzün tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santral ve projelerden oluşmaktadır. Halen bu portföyümüzün yüzde 60’ını 470 MW gücünde rüzgâr enerjisi projeleri, yüzde 40’ını ise 295 MW gücünde hidroelektrik santral projeleri oluşturmaktadır.

2020 yılında 2.000 MW’lık yenilenebilir enerji portföy hedefimizi korumaktayız ve bu hedefe ulaşabilmek için yaklaşık 4 milyar ABD doları düzeyinde bir yatırımı adım adım yapmaktayız.”

Borusan EnBW CTO’su Dr. Hans-Josef Zimmer ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye elektrik talebinin 2023 yılına kadar belirgin bir şekilde yükseleceği öngörülüyor. Borusan ortağımızla bu hızlı büyüyen enerji gereksinimine sürdürülebilir kaynaklar ağırlıklı olmak üzere bir yanıt vermek üzere yatırım yapıyoruz. Borusan EnBW Enerji şirketimizin ivmesi ve başarısının, Türkiye ekonomisinin güçlenmesinde değerli bir rol oynayacağına inanıyorum. Türkiye’de dahil olmak üzere dünyada pek çok ülke çevre dostu temiz enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmaya yönelmektedir. Rüzgar enerjisi çevre dostu bir enerji kaynağıdır, doğayı kirletmez ve karbon salınımı olmaz. Borusan EnBW Enerji olarak biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz.”

Borusan Enerji EnBW Genel Müdürü Mehmet Acarla konuşmasında yapılan yatırımın büyüklüğüne dikkat çekti:

“Bugün, rüzgâr enerjisinde Türkiye lideri olma hedefimize bir adım daha yaklaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hizmete soktuğumuz yeni tesisler ülkemizin enerji üretimine olduğu kadar doğasının korunmasına da güçlü bir katkı sağlayacak ve enerjideki dışa bağımlılığımızın azaltılmasına katkıda bulunacak. Geçen sene başlattığımız rüzgâr paketi projelerimizden oluşan yatırım hamlesinin hayata geçirilmesinde sona yaklaştık. Harmanlık RES, Koru RES, Mut RES ve Fuatres RES’in yapımını ve Bandırma RES’te ise kapasite artırımını hedefleyen, toplam maliyeti yaklaşık 330 milyon ABD doları olan, devam eden yatırımlarımızın tümü tamamlandığında Borusan EnBW Enerji’nin toplam rüzgâr enerjisi kurulu gücü 332 MW’a ulaşacak.”